Przedszkolaki z Przedszkola Publicznego nr 5 na warsztatach kulinarnych „Mały kucharz”

W ramach cyklu spotkań, „Kim zostanę, gdy dorosnę” starszaki z grupy V „Krasnali” pod opieką pań Anny Skiby i Mileny Makuch, wybrały się do Pizzerii Da Grasso w Ostrowcu na warsztaty kulinarne. Zadaniem dzieci było własnoręczne przygotowanie pizzy. Przed przystąpieniem do pracy każdy otrzymał fartuszek i czapkę kucharza a to sprawiło, że poczuł się wyjątkowym szefem kuchni.

Przedszkolaki poznawały kolejne etapy wykonania pizzy, składniki potrzebne do jej przygotowania oraz obejrzały specjalny piec do jej wypieku.

Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami – wałkowały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty (szynka, kukurydza, pieczarki, ananasy). Potem pizza na 10 minut trafiła do pieca i już wszyscy mogli się nią zajadać. Jak się okazało, nic nie smakuje lepiej, niż własnoręcznie przygotowane danie… pychota.

Na koniec dzieci otrzymały dyplom „Małego kucharza”. Zajęcia kulinarne okazały się  dla dzieci fascynującą podróżą do świata smaków, zapachów i kolorów, a wspólne przyrządzenie posiłku okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między nimi.

Również w ramach cyklu spotkań, „Kim zostanę, gdy dorosnę” w naszym przedszkolu odbyło się spotkanie z kucharką pracującą w restauracji „Panorama” w Ostrowcu, która opowiedziała dzieciom, czym się zajmuje kucharka i zaprezentowała jak wygląda jej strój. Przedszkolaki dowiedziały się,  jakie przedmioty są potrzebne kucharzowi w jego pracy, zaprezentowała najczęściej używane naczynia i akcesoria kuchenne. Pani Maria opowiedziała przedszkolakom o tym,  jak przygotować posiłek by był smaczny i zdrowy. Zachęciła dzieci do jedzenia warzyw i owoców.. Przedszkolaki po raz kolejny udowodniły ,że o owocach i warzywach wiedzą dużo a zaproponowane przez panią kucharkę zagadki rozwiązały bez trudu.

Pani Maria przypomniała przedszkolakom o zasadach bezpiecznego  posługiwania się sprzętem kuchennym. Zwróciła także szczególną uwagę na higienę podczas przygotowania i spożywania posiłków.p1 p2 p3 p4 p5p6 p7 p9 p10 p11 p12 p13

W drugiej części spotkania dzieci miały okazję same skomponować swoje „wesołe kanapki’. Mając do dyspozycji chleb, szynkę, żółty ser oraz paprykę, pomidora, i szczypiorek dzieci z wielkim zapałem przystąpiły do wykonania kolorowych i przede wszystkim zdrowych kanapek. Naprawdę im smakowały!!

Wielką radość sprawiły dzieciom usmażone naleśniki na tą okoliczność, które same własnoręcznie dekorowały: serem, konfiturami, owocami, przyprawiając owocowym sokiem.
Ten dzień należał do wyjątkowych. Było pouczająco, radośnie a przede wszystkim PYSZNIE!

Polecamy również