Informacje na temat indeksu glikemicznego

 

Jaka jest pierwsza myśl, gdy słyszymy nazwę „indeks glikemiczny”? Na pewno jest to skomplikowana tabelka, którą wykonują na przykład osoby chorujące na cukrzycę lub które się odchudzają. Nic bardziej mylnego! Jego znajomość jest dość prosta i przydaje się nie tylko osobą, mające zaburzenia z glukozą we krwi, ale również tym całkowicie zdrowym. Jednak co dokładnie kryje się pod pojęciem indeksu glikemicznego? Jakie produkty mają niski, a jakie wysoki indeks? Jak go w ogóle mierzyć? Jeśli interesują cię odpowiedzi na te pytania, przeczytaj ten artykuł do końca.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest tylko skomplikowany z nazwy. Służy on do zobrazowania, jak szybko rośnie poziom cukru we krwi, po zjedzeniu posiłku. Pojęcie to zostało wprowadzone na początku lat 80. ubiegłego wieku przez Jenkinsa i Wolevera, a obecna jego definicja obowiązuje od 1998 roku.

 

Produkty, które mają wysoki wskaźnik indeksu glikemicznego, strawieniu ulegają szybciej, czego powodem jest szybki wzrost cukru we krwi, a następnie jego szybki spadek. Niestety, nie jest to dobre dla naszego zdrowia. Produkty z niskim indeksem glikemicznym oraz ze średnim indeksem nie powodują tak gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi.

Indeks glikemiczny — od czego zależy?

Na indeks glikemiczny może wpływać kilka czynników. Są nimi na przykład:

  • obecność innych składników pokarmowych w danym posiłku;
  • stopień rozdrobnienia produktu;
  • posiłki, które poprzedzają spożycie produktu;
  • przetwarzanie i obróbka termiczna potraw;
  • rodzaj obecnych węglowodanów;
  • zawartość błonnika pokarmowego;
  • stopień dojrzałości warzyw lub owoców.

 

Ciekawą rzeczą jest fakt, że jeden produkt może mieć inny indeks glikemiczny w zależności od powyższych czynników. Dobrymi przykładami na to są:

  • indeks glikemiczny gotowanej marchewki wynosi 47, zaś surowej 16;
  • niedojrzały banan ma indeks równy 59, a jego dojrzały odpowiednik aż 72;
  • indeks glikemiczny płatków błyskawicznych od płatków owsianych różni się aż o 12 jednostek.

Znajomość czynników, które wpływają na  indeks glikemiczny, pozwala na lepsze planowanie codziennej diety. Dzięki temu dobierzemy odpowiedni rodzaj mąki, przemyślimy jakie owoce i warzywa kupić oraz jak piec lub gotować potrawy i jak długo ma to trwać. Informacje na temat indeksu glikemicznego danego produktu znajdują się w tabelach, które są dostępne na przykład w dobrych opracowaniach naukowych. Możemy również skonsultować to z naszym lekarzem lub dietetykiem.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym — czy warto je stosować?

Produkty o niskim poziomie glikemicznym nie powodują gwałtownych wahań w poziomie cukru we krwi. Zaleca się ich stosowanie u osób chorych na cukrzycę, dotyczy to także kobieta w ciąży, które są narażone na cukrzycę ciążową. Dobra przemiana węglowodanów w naszym organizmie ma wpływ na prawidłowy metabolizm oraz stabilizację parametrów biochemicznych, które zachodzą we krwi. Właśnie dlatego spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym wnosi duże korzyści zdrowotne u każdego. Wśród nich możemy wymienić:

  • redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie, poprzez zmniejszenie przewlekłego stanu zapalnego spowodowanym ciągłym wysokim stężeniem glukozy we krwi;
  • zapobieganie wysokim wahaniom cukru we krwi po posiłku, czego konsekwencją jest ospałość, krótko po spożyciu wysokowęglowodanowego posiłku;
  • poprawę ciśnienia tętniczego;
  • prawidłowe funkcjonowanie komórek trzustkowych, które produkują insulinę;
  • obniżenie stężenia tak zwanego złego cholesterolu oraz podwyższenie dobrego cholesterolu w osoczu;
  • zapobiega insulinooporności i hiperinsulinemii;
  • obniżenie cholesterolu całkowitego we krwi;
  • zapobieganie nadwadze i otyłości;
  • obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Taka dieta niesie za sobą wiele korzyści. Jeśli chcemy zmienić swoje nawyki żywieniowe najlepiej udać się do specjalisty, aby dobrać odpowiedni jadłospis dla naszego organizmu.

Polecamy również