ŚWIĄTECZNE WARSZTATY KULINARNE PRZEDSZKOLAKÓW

1 3 4 5 6 7 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34Grudzień kojarzy się z zapachem pomarańczy, choinki i pieczonych ciast. 20 grudnia w Ostrowieckim Browarze Kultury zapachniało świętami, a to za sprawą „Świątecznych Warsztatów Kulinarnych Przedszkolaków” zorganizowanych pod honorowym patronatem prezydenta miasta Ostrowca Świętokrzyskiego Jarosława Górczyńskiego. Organizatorami przedsięwzięcia było Przedszkole Publiczne nr 19 i Przedszkole Publiczne nr 15.

Warsztaty rozpoczęły się muzycznym akcentem w wykonaniu Marcinka Banasiewicza z „Brzechwy”, który wykonał pastorałkę „Od serca do ucha”. Gościem honorowym kulinarnych zmagań przedszkolaków był Prezydent Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego Jarosław Górczyński, który przywitał wszystkich uczestników i życzył małym kucharzom powodzenia i dobrej zabawy. Następnie głos zabrały: dyrektor Przedszkola Publicznego nr 15 – Edyta Kowalska oraz dyrektor Przedszkola Publicznego nr 19 – Aneta Stachurska, które przedstawiły zacne jury. Zmagania przedszkolaków i ich rodziców obserwowali dyrektor Miejskiego Centrum Kultury – Jacek Kowalczyk, dyrektorzy ostrowieckich przedszkoli oraz kucharze: z PP 19 – Mirosława Bańcer, z PP 15 – Damian Brożek i jednocześnie stanowiąc jury warsztatów.

W warsztatach udział wzięło 12 drużyn z publicznych i niepublicznych przedszkoli. Pięcioosobowe zespoły, w skład których wchodziło dwoje dzieci, dwoje rodziców oraz nauczyciel, rywalizowały w trzech konkurencjach. Pierwsze zadanie polegało na ozdobieniu piernikowej choinki. Drużyna używając lukru i posypek miała za zadanie ozdobić „świąteczną piernikową choinkę”. Gong sygnalizował początek i koniec kulinarnych potyczek. Ozdobione ciasto zostało zaprezentowane jury, które było zachwycone kreatywnością i zaangażowaniem uczestników.

Druga konkurencja polegała na ręcznym ubijaniu śmietany kremówki. Było to zadanie, które obudziło w drużynach ducha rywalizacji, gdyż każdy chciał ubić śmietanę jak najszybciej i jak najlepiej.

Ostatnie zadanie polegało na przyrządzeniu zdrowej sałatki owocowej z takich składników jak banan, mandarynka, winogrono i brzoskwinia. Zadaniem każdego przedszkolaka było obranie i pokrojenie składników przy użyciu plastikowego nożyka. Następnie należało włożyć owoce do miseczek i dodać bitą śmietanę z poprzedniej konkurencji. Kolejnym krokiem było udekorowanie sałatki posypką czekoladową. Ostatnim etapem konkurencji była prezentacja sałatki jury i degustacja.

Jury jednogłośnie ogłosiło, że każde z przedszkoli biorących udział w świątecznych warsztatach zajęło pierwsze miejsce. Świadczyły o tym podnoszone przez członków jury tabliczki z symbolem czapki kucharskiej. Czas między konkurencjami umilała świąteczna muzyka, tworząc magiczny, bożonarodzeniowy klimat. Warsztaty zakończył występ dzieci z Przedszkola Publicznego nr 15, które wykonały pastorałkę „Dziś w stajence”.

Na koniec wydarzenia na ręce dyrektorów przedszkoli zostały przekazane dyplomy za udział w warsztatach dla placówki, pamiątkowe deski do krojenia z dedykacją, kartki z życzeniami świątecznymi i niespodzianki dla przedszkoli. Każdy uczestnik otrzymał świąteczny pierniczek, jako słodką niespodziankę oraz dyplom uczestnictwa w świątecznych warsztatach kulinarnych.

Okres przedświąteczny daje możliwość, by zatrzymać się na chwilę i sprawić by ten wspólny czas stał się radością i przyjemnością nie tylko dla dziecka, ale i rodziców. Świąteczne warsztaty kulinarne na pewno na długo pozostaną w pamięci wszystkich uczestników. Wydarzenie było okazją do rozwijania zainteresowań kulinarnych dzieci, a także umożliwiło integracje dzieci, rodziców i nauczycieli z różnych placówek.

Koordynatorkami i prowadzącymi warsztaty były nauczycielki z PP19: Katarzyna Pawlik, Magdalena Kawiak, Monika Słowińska Agnieszka Krawczyk.

Zdjęcia PP19 i Stachu Dunin-Borkowski

Polecamy również