17 lat Banku Żywności

To już 17 lat jak Świętokrzyski Bank Żywności pod kierownictwem pani prezes Marii Adamczyk pomaga ludziom najbardziej potrzebującym. Przez ten czas zostało zrealizowanych wiele programów unijnych dzięki, którym mnóstwo osób otrzymuje żywność. Wydaną żywność można liczyć w dziesiątkach tysięcy ton.DSC03754DSC03755DSC03758DSC03761DSC03767DSC03774DSC03752DSC03757DSC03759DSC03762DSC03764DSC03760DSC03765DSC03775DSC03766DSC03768DSC03783DSC03779DSC03782DSC03769DSC03770DSC03787DSC03791DSC03789DSC03793DSC03784
– Pamiętam jak po raz pierwszy zaczęliśmy wydawać żywność i były to konserwy: gołąbki, mielonka i pulpety – mówi prezes Maria Adamczyk.- Obecnie w zależności od realizowanego programu wydajemy około 20 różnych produktów. Są to sery, masło, mąka, cukier, ryż, kasza konserwy mięsne itp. Pomagamy 48 tysiącom ludzi. Bank prosperuje bardzo dobrze. Oprócz realizowanych programów prowadzimy także świąteczne zbiórki żywności.
Z okazji rocznicy odbyło się spotkanie w Pałacu Tarnowskich. W spotkaniu uczestniczyli burmistrzowie i wójtowie, przedstawiciele banków żywności z innych miast, prezesi i dyrektorzy spółek.

Polecamy również