Kulinarne trendy

W dzisiejszych czasach konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów. Można to zaobserwować na przykładzie coraz większego zainteresowania naturalnymi tkaninami w modzie, substancjami w kosmetykach czy surowcami we wnętrzach. Podobnie świadomie zwracamy uwagę na jakość kupowanej żywności.

Świadomość konsumentów

Ś wiadome odżywianie, popularność przeróżnych diet i gotowania w domu także sprawia, że coraz dokładniej i świadomie wybieramy produkty i ich pochodzenie. Nic dziwnego – jedzenie ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej nie jemy, aby żyć, lecz żyjemy, aby jeść. Powstało nawet określenie „foodie”, oznaczające miłośnika jedzenia – grupa takich konsumentów rośnie bardzo szybko.

Egzotyka w kuchni

Kolejnym zjawiskiem towarzyszącym większej świadomości oraz przyjemności jedzenia jest turystyka kulinarna – do niektórych miejsc podróżujemy dziś nie tylko, by zwiedzać i wypocząć, ale także spróbować lokalnej kuchni, co jest także doskonałym sposobem na poznanie kultury danego regionu. Do tej pory niektóre produkty mogliśmy kupić jedynie w odległych miejscach, ale obecnie, w czasach wielkiego zainteresowania tematyką kulinarną i żywieniową, ogromna ilość ekologicznych, lokalnych produktów z najdalszych zakątków świata, staje się coraz bardziej dostępna. Dzięki temu mnóstwo egzotycznych przepisów możemy przygotować w domu z oryginalnych lub niemal identycznych składników.

Powrót do tradycji

Fascynacja potrawami z całego świata trwa już jednak od kilku lat i niektóre potrawy, takie jak curry czy sajgonki, są już tak powszechne, że w niektórych domach weszły na stałe do jadłospisu. W pokoleniu dzisiejszych dwudziesto- i trzydziestolatków zaobserwować można zwrot ku tradycyjnym polskim potrawom i smakom z dzieciństwa. Przepisy na takie dania zawierają często nabiał, jaja czy mięso, które w produkcji przemysłowej utraciły swój wyjątkowy smak, który pamiętamy sprzed kilkudziesięciu lat. Dlatego coraz częściej zwracamy uwagę na pochodzenie i sposób produkcji żywności. Świadczyć mogą o tym pojawiające się jak grzyby po deszczu eko bazary, sklepiki czy kooperatywy lokalnych rolników i rzemieślników, które często oferują nawet dowozy do domu. Milenialsi chętnie zaopatrują się w nich w ekologiczne produkty takie jak mięso, warzywa, sery, pieczywo, wędliny czy garmażeria (duży wybór w sklepie RanoZebrano.pl). Także wielkie sieci handlowe, chcąc nie pozostawać w tyle tego trendu, oferują całe działy produktów z certyfikatami i oznaczeniami bio i eko, a także produktów wegetariańskich i wegańskich.

Polecamy również