Smaczne zdrowe i kolorowe menu w Przedszkolu nr 15

Jak bardzo ważne jest właściwe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, wie chyba każdy rodzic. Odpowiednie żywienie gwarantuje prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci. Przez właściwe odżywianie należy rozumieć przede wszystkim dostarczenie dziecku energii i składników odżywczych w ilości pokrywającej jego zapotrzebowanie. O tych wymaganiach doskonale pamięta pani intendentka PP 15- Anna Maj – Śliwka, która wspólnie z pracownikami pionu kuchennego placówki, układa jadłospis dekadowy.

W diecie dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Dlatego konieczne są produkty: zbożowe, jako źródło węglowodanów oraz witamin z grupy B – podkreśla pani Anna Maj – Śliwka. Stąd podczas śniadania przedszkolaki otrzymują pieczywo mieszane zarówno białe jak i razowe, płatki zbożowe, stanowiące źródło energii oraz składników mineralnych.

Kolejną istotną grupą produktów są warzywa i owoce, dostarczające witaminy C, B – karotenu, kwasu foliowego, a także składników mineralnych. Dlatego na podwieczorek dzieci otrzymują świeże jabłka, gruszki, pomarańcze czy też sałatkę owocową. Nie sposób wreszcie pominąć mleka i produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, sery twarogowe, białe, żółte oraz kawa mleczna i kakao. Codzienna dieta w Janinkowym Przedszkolu zawiera także mięso zarówno drobiowe, wołowe i w niewielkiej ilości wieprzowe, a także ryby i jaja, które dostarczają milusińskim pełnowartościowe białko oraz witaminy z grupy B. W przedszkolu zapewniamy także dostęp do spożywania nasion słonecznika, dyni oraz orzechów i rodzynków, co stanowi źródło błonnika, witamin i minerałów. W jadłospisie obecne są także tłuszcze roślinne i zwierzęce, np.: olej rzepakowy, masło naturalne i oliwa z oliwek do surówek. W celu stałego zapewnienia płynów w diecie, dzieci otrzymują aromatyczne i zdrowe herbatki owocowe, soki 100% warzyw i owoców, kompoty, wodę mineralną niegazowaną. Do słodzenia używany jest między innymi miód naturalny.

Warto wspomnieć o dobrze wyposażonej przedszkolnej kuchni, gdzie posiłki są przygotowywane na parze, bez niezdrowego smażenia, w piecu konwekcyjno – parowym. Dzięki temu codziennie dzieci otrzymują zdrowe, smaczne i świeże dania. Przedszkolny kucharz serwuje wypieki autorskie, własne z małą zawartością cukru. W przedszkolnym menu rodzice znajdą m.in.: Dzień z przysmakami Papy Smerfa: śniadanie – zaczarowany rogal z masłem i serkiem tartar, kakao, herbatkę; obiad – zupa pomidorowa z ryżem, wiosenny gulasz wołowy z kaszą gryczaną, buraczki ze Smerfowej plantacji, sok jabłkowy; podwieczorek – Łasuchowe ciasto drożdżowe z kruszonką – wypiek własny, soczek owocowy ze słomką. – Rodzice, którzy zdecydują się na wybór Przedszkola nr 15 dla swoich pociech, mogą być pewni, że ich dzieci otrzymają dobry i pożywny, a przede wszystkim zdrowy posiłek – podkreśla dyrektor przedszkola Edyta Kowalska.

Tekst i Foto PP nr 15

p1 p2 p3 p4 p5 p6 p7 p8 p9

Polecamy również