Najważniejsze zasady dotyczące diety eliminacyjnej

Stosowanie diety eliminacyjnej

Najczęściej diety eliminacyjne wybiera się w przypadku występowania alergii oraz
nietolerancji pokarmowych. Właściwie zbilansowany jadłospis diety eliminacyjnej obfituje w
bezpieczne zamienniki produktów niedozwolonych, a jednocześnie dostarcza do organizmu
jest zbędnych składników odżywczych. Zarówno alergia pokarmowa jak też nietolerancja
prowadzą do nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego. Alergia pokarmowa jest
uczuleniem na poszczególne substancje znajdujące się w jedzeniu. Najczęściej wywoływana
jest nieodpowiednią odpowiedzią ze strony układu odpornościowego na zadany alergen. Co
więcej alergie pokarmowe mogą dotyczyć zarówno dorosłych jak i dzieci. Do
najpopularniejszych alergenów występujących w produktach spożywczych zalicza się

  • jaja
  • mleko krowie
  • ryby
  • pszenicę
  • owoce morza
  • soję
  • orzeszki ziemne, laskowe oraz arachidowe
  • pomidory
  • truskawki
  • owoce cytrusowe

Są jednak także inne produkty, które potencjalnie wywoływać mogą objawy alergii. Są to
między innymi jagody, jabłka, morele, marchew, porzeczki, dynia, ziemniaki, por, brokuły,
cebula, kalafior, buraki, zielony groszek, a także fasola szparagowa. Z kolei nietolerancja
pokarmowa w przeciwieństwie do alergii nie posiada związku z układem odpornościowym.
Najczęściej nietolerancje wynikają z braku enzymów, na przykład laktozy. Dodatkowo
nietolerancja może również wynikać z przyczyn farmakologicznych. Do najpowszechniej
występujących nietolerancji pokarmowych zalicza się nietolerancje na laktozę, fruktozę,
gluten oraz histaminę.
Nie należy stosować diety eliminacyjnej Bez konsultacji z lekarzem. Dlatego niezbędne jest
wykonanie odpowiednich badań, na podstawie których odnaleźć będzie można drażniący
czynnik pożywienia. Dlatego przed zastosowaniem diety eliminacyjnej Wykonywane są
badania na alergię pokarmową, nadwrażliwości pokarmowe oraz badania na nietolerancję
pokarmową. Następnie zastosować można dietę eliminacyjną polegającą na wykluczeniu z
jadłospisu wszystkich produktów, które powodować mogą nietolerancję oraz alergie
pokarmowe.

Skuteczna dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna należy do podstawowych metod leczenia objawowego nietolerancji oraz
alergii. Kiedy na podstawie badań określi się jaki składnik pokarmowy prowadzi do uczulenia
wówczas należy wyeliminować go ze swojej diety. Dzięki odpowiedniemu dobraniu diety
eliminacyjnej oraz zastosowaniu zbilansowanego jadłospisu można złagodzić lub nawet
całkowicie wyeliminować objawy alergii oraz nietolerancji. Dieta eliminacyjna może być
także swoistym testem diagnostycznym, kiedy dany produkt wyeliminuje się z jadłospisu na
przykład na dwa tygodnie. Niezbędne jest jednak, aby dieta eliminacyjna była właściwie
zbilansowana, co do kaloryczności oraz składników odżywczych. W przypadku diety
eliminacyjnej bezglutenowej należy wykluczyć pieczywo na bazie mąki pszennej, makarony,
kaszę, słodycze i wypieki z mąki pszennej, płatki orkiszowe, dania mączne oraz zawierające
bułkę tartą. W takich przypadkach warto natomiast spożywać prosto, komosę ryżową,
tapiokę, grykę, kukurydzy oraz amarantus.

Polecamy również