W Centrum Kształcenia Ustawicznego odbyło się spotkanie z dietetyczką, która poruszyła problem zdrowego odżywiania, a także mówiła na temat faktów i mitów dietetycznych.
-Ciekawostki dotyczące zdrowego odżywiania się zawsze przyciągały słuchaczy, dlatego i my postanowiliśmy zaprosić prelegentkę, która poruszy ten temat- mówi dyrektor CKU dr Aneta Pierścińska – Maruszewska.- W CKU prowadzimy kierunki kucharz i cukiernik, które stoją na wysokim poziomie. W związku z tym proponujemy słuchaczom dodatkowe wykłady takie jak ten dotyczący spraw dietetycznych.Było też spotkanie z pracownikiem Sanepidu, który poruszał problem bezpiecznego żywienia.
– Mitów i ciekawostek dotyczących odżywiania się jest bardzo dużo- mówi Dominika Kaczor, dietetyk z Centrum Naturhouse. – Trochę mitów dietetycznych podczas wykładu zostanie obalone. Jak np. czy wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Wielu ludzi uważa, że nie, ale to nieprawda. Jednak ogórek zawiera enzym, który powoduje mniejsze wchłanianie witaminy C do organizmu. Czy wolno jeść po godzinie 18?- jak najbardziej.Wszystko zależy od godziny, o której kładziemy się spać. Najważniejsze, żeby nie jeść dwie godziny przed snem. Czy ziemniaki tuczą. Nie tuczą. Ziemniak to praktycznie tylko skrobia i woda.