Bez żab i ślimaków

Najpierw wykład o znanym francuskim artyście malarzu, a później degustacja pysznych potraw i napojów. Francuska muzyka i taniec. Doskonała zabawa i dużo śmiechu. Dzisiaj w Centrum Aktywności Obywatelskiej przy ulicy Sienkiewicza w Ostrowcu Świętokrzyskim obchodzony był trzeci Dzień Kultury Francuskiej.DSC03540DSC03547 DSC03548DSC03549DSC03552DSC03539DSC03546be zabDSC03560 DSC03559DSC03559DSC03564DSC03566DSC03563DSC03565

– Sadzę, że impreza którą zorganizowaliśmy i która trwała trzy dni przypadała do gustu mieszkańcom Ostrowca- mówi Edyta Kaptur, pomysłodawca Dni Kultury Francuskiej. – Każdy zainteresowany mógł sporo dowiedzieć się o kulturze francuskiej i o tym jacy są Francuzi.

Organizatorem Dni Kultury Francuskiej było Stowarzyszenie „Nie z tej bajki”. Dzisiejszy wykład o artyście Yves Klein wzbudził spore zainteresowanie.

Krótką prelekcję wygłosił Wojtek Mazan. Podczas poczęstunku na stołach królowały typowo francuskie potrawy: tarta, sery, rogaliki, bułki paryskie, ciasteczka, sałatki itp. Zabrakło żab i ślimaków, ale degustatorzy nie ubolewali z tego powodu.

Organizatorzy serdecznie dziękują Agencji Rozwoju Lokalnego, Stowarzyszeniu „Niech żyje sztuka”, farmie koziej „Na zagajach”, winnicy Modła oraz firmie „Tosca” za pomoc w organizacji imprezy.

Polecamy również