Aula pękała w szwach

Zdrowie seniora, a prawidłowe odżywianie” to tytuł wykładu jaki został wygłoszony w auli Wyższej Szkoły Biznesu i Przedsiębiorczości dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Frekwencja była imponująca.

– Odżywianie w wieku senioralnym jest bardzo ważne dla zdrowia – mówi dietetyk Wojciech Wilk, prelegent. – Odpowiednie odżywianie zależy od wieku jak również od chorób jakie seniorzy przeszli lub przechodzą. Najczęstsze błędy żywieniowe to niedobry minerałów, złe nawadnianie oraz brak apetytu. Z mojego doświadczenia wynika, że osoby, których dotknęła choroba potrafią się zmobilizować i prowadzić racjonalną dietę. Nie ma uniwersalnej i zdrowej diety dla każdego. O tym należy pamiętać szczególnie w starszym wieku. Pacjent pacjentowi jest nierówny szczególnie w wieku senioralnym.

Wykład cieszył się ogromnym powodzeniem, a aula WSBiP pękała w szwach.dsc09549 dsc09548aula dsc09550dsc09552 dsc09557dsc09551

Polecamy również