Lodziarnia Cuba już na stałe wpisała się w gastronomiczny krajobraz Ostrowca Świętokrzyskiego. Działa już trzeci sezon na Rynku, a serwowane tam zimne desery cieszą się niesłabnącym powodzeniem.
– Sam jestem wielkim smakoszem lodów i dlatego zdecydowałem się na to przedsięwzięcie – mówi Jarosław Kuba, właściciel lodziarni. – Najważniejszy jest gatunek serwowanych lodów. Próbowałem rożnych lodów, w rożnych krajach. Wszystko po to, żeby stworzyć własną markę i własne smaki. To się chyba udało, ponieważ klienci bardzo chwalą nasze wyroby.
Od strony produkcyjnej lodziarnią Cuba zajmuje się Jarosław Łojek.
– Największą zaletą lodów naturalnych jest to, że są one produkowane na miejscu, a nie w fabrykach. – mówi Jarosław Łojek.- Sprowadzamy świeże mleko, naturalną śmietanę, owoce i żelatynę z glonów morskich. Takie lody są zdrowe i smaczne. Bardzo wielu klientów pyta nas jak lody są produkowane. Konsumenci są coraz bardziej wymagający, a my tym wymaganiom staramy się sprostać. Pozyskujemy miejscowe owoce. Nasze lody przypominają smaki dzieciństwa. Konsultujemy z naszymi klientami nasze wyroby i z ich zdaniem bardzo się liczymy. Receptury lodów możemy na bieżąco korygować i udoskonalać.
Lodziarnia Cuba czynna jest codziennie od godziny 10 do 22.