W Przedszkolu Publicznym nr 19 im. Jana Brzechwy realizowany był ogólnopolski program ekologiczny pod hasłem ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne’’ przygotowany przy współpracy Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W związku z realizacją programu w placówce podejmowano szereg intensywnych działań mających na celu przybliżenie dzieciom, zagadnień związanych z rolnictwem, produktami ekologicznymi, ich rodzajami oraz ekologiczną uprawą roślin. Poprzez zapoznanie z pojęciem ,,Piramida Zdrowego Stylu Życia” dzieci dowiedziały się, że oprócz jedzenia zdrowych pokarmów należy pamiętać o codziennej aktywności fizycznej, myciu zębów, piciu wody, unikaniu słodyczy oraz soli.
Przedszkolaki uczestniczyły też w warsztatach pszczelarskich w Bałtowie, podczas których zapoznały się z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami związanymi z pszczelarstwem. W trakcie zajęć plenerowych zwiedzały pasiekę edukacyjną, poznały historię i rozwój bartnictwa, zapoznały się z pracą pszczelarza, narzędziami, którymi się posługuje oraz poznały rośliny miododajne i zioła.
Podczas zajęć dydaktycznych w przedszkolu dzieci przygotowywały koktajle
i sałatki owocowe, wykorzystując sprzęt AGD tj. wyciskarki, sokowirówki, blendery. Dzięki takim zajęciom przedszkolaki utrwaliły zasady bezpieczeństwa i higienicznego przygotowywania posiłków, a na zakończenie degustowały przygotowane przekąski.
W Przedszkolu Publicznym nr 19 szczególną uwagę przywiązuje się do zdrowego stylu życia i odżywiania. W bloku żywieniowym przygotowywane są posiłki z produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych np. zupa botwinkowa, dyniowa, z czerwonej soczewicy, leczo z cukinii, potrawy z zastosowaniem kasz, kopytka ze szpinakiem, herbatki ziołowe, owoce, kompoty.
Na zakończenie działań ogólnopolskiego programu edukacyjnego ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne’’ został ogłoszony Rodzinny Wirtualny Konkurs pod hasłem ,,Eko- potrawa’’, którego celem było kształtowanie nawyków spożywania zdrowych, ekologicznych posiłków, zachęcanie rodzin do zdrowego odżywiania oraz do wspólnego, rodzinnego spędzania czasu. Dzieci miały za zadanie przy pomocy rodziców przygotować „Eko – potrawę” z wykorzystaniem ekologicznych produktów, a następnie przesłanie zdjęcia przygotowanego dania, deseru, czy przekąski wraz z opisem wykorzystanych składników. Przedszkolaki wykazały się ogromną kreatywnością w przygotowywaniu potraw. Wśród prac konkursowych były: „Eko – omlet”, „Krab na wyspie”, „Sowa zdrowa głowa ”, „Placki ziemniaczane z sałatką”, „Rodzinne, wiosenne Eko – kanapeczki”, „Eko – bułeczki”, „Mini tarta z Eko – truskawkami”, „Sernik na zimno z Eko – truskawkami”, „Koktajl truskawkowy z jarmużem”. Wszystkie przygotowane „Eko – potrawy” zachwycają wyglądem i z całą pewnością zachwycają smakiem. Dzieci i rodzice poprzez udział w konkursie udowodnili, że w ich kuchni w przygotowywanych daniach dominują ekologiczne produkty. Na uczestników konkursu czekają dyplomy i upominki. Wszystkim bardzo dziękujemy za udział w konkursie, zaangażowanie i gratulujemy pomysłowości oraz inwencji twórczej.