Za sprawą współpracy Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Ostrowcu Świętokrzyskim ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie uczniowie „Czwórki” zakończyli cykl spotkań z dr inż. Aleksandrą Kołotą – pracownikiem naukowym Wydziału Żywienia Człowieka SGGW oraz Katarzyną Łożyńską, studentką tego wydziału. Uczniowie w trakcie spotkań mieli okazję porozmawiać́ z paniami na temat zdrowego odżywiania.
– Podczas prezentacji uczestnicy dowiedzieli się̨ o podstawowych zasadach zdrowego odżywiania, które są bardzo ważne do właściwego funkcjonowania organizmu, a szczególnie istotne w okresie jesiennego spadku odporności – mówi dr Agnieszka Batóg, dyrektor szkoły. W dyskusji poruszanych było wiele kwestii związanych również z aktywnością̨ ruchową. Uczniowie dowiedzieli się jaka aktywność jest najważniejsza dla ich kondycji. Nie zabrakło również tematów związanych z codzienną dietą, które uświadomiły uczestnikom spotkania czego powinni unikać.
Po zakończeniu prezentacji uczniowie rozmawiali z prelegentkami w tematyce spotkania, a w szczególności dopytywali o to jak powinna wyglądać ich codzienna dieta aby wzmocnić swoją odporność, a także jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa.
Wszystkie spotkania prowadzone były metodą on-line, pierwsze z nich, z uwagi na fakt, że odbyły się w ubiegłym tygodniu, udało się przeprowadzić jeszcze w budynku szkoły, natomiast kolejne przeprowadzone zostały już poza murami szkoły.