,,SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE „- PROGRAM W PP NR 7

Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 o późniejszym stylu życia. Dlatego nasze przedszkole ponownie wzięło udział w programie ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne’’ opracowany wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektorat Sanitarny.

Piękna, słoneczna pogoda sprzyjała podziwianiu uroków przyrody. Przedszkolaki wybrały się do ogródków działkowych ,,Relaks”. Spacerując ogrodowymi alejkami dzieci z zainteresowaniem obserwowały pracę działkowców, rozpoznawały krzewy i drzewa owocowe oraz kwiaty i warzywa. Wszystkim podobały się kolorowe altanki.

Spacer na pobliski bazarek owocowo – warzywny pozwolił utrwalić wiedzę dzieci dotyczącą darów z sadu i ogrodu w praktyczny sposób: powąchać, dotknąć, zobaczyć. Przedszkolaki rozpoznawały i nazywały znane gatunki owoców i warzyw, przypominały sobie o ich wartościach odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

,,Misie” z oddziału V poznały sekret suszonych owoców, wszyscy bardzo zaangażowali się w proces przygotowania produktów, głównie degustację poznawały owoce wszystkimi zmysłami: wzrok, smak, węch, dotyk. Dzieci bacznie obserwowały zmiany zachodzące w procesie suszenia. Następnie starszaki mogły pochwalić się zdolnościami kulinarnymi podczas wypieku chrupiących ciasteczek sezamowych. Co to był za zapach!

Równolegle ,,Leśne duszki” z oddziału IV oraz ,,Podróżnicy” z oddziału VI dowiedzieli się czego potrzeba do kiszenia kapusty. Najpierw kapustę poszatkowali, a marchewkę starli na tarce. Poszatkowana kapusta trafiła do kamionkowego naczynia, posypana odrobiną soli. Najfajniejszym momentem było ugniatanie kapusty, dzieci bardzo wytrwale pracowały, aż puściła sok. Przedszkolaki tak dobrze współpracowały, że następnym razem wspólnie przygotowały świeży i pachnący chleb. Praca była ciężka i mozolna, lecz efekt finalny wynagrodził wszystkie trudy. Jeszcze długo wspominali smak przedszkolnych wypieków.

Piknik pod hasłem ,,Pyza na jesiennych dróżkach” został zorganizowany w ogrodzie przedszkolnym. Podobnie jak tytułowa Pyza, nasze przedszkolaki odbyły fascynującą podróż, tyle, że w świecie owoców i warzyw. Wszystkie dzieci bardzo chętnie próbowały przygotowanych przysmaków, a były to: dżemy owocowe, suszone i świeże owoce, świeżo wyciskane soki owocowo – warzywne, aromatyczne herbatki owocowe, ciasto marchewkowe, gotowana kukurydza, grillowana cukinia. Wielkim zaskoczeniem były wyjątkowe ziemniaczki prosto z ogniska.

Tekst i Foto PP nr7

Polecamy również