Jak nakazuje tradycja mieszkańcy Ostrowca Świętokrzyskiego wybrali się dzisiaj do kościołów, żeby poświecić pokarmy w przepięknie udekorowanych koszyczkach. W niektórych z nich widać było ręcznie zdobione kraszanki i pisanki. Jak zwykle najwięcej radości z ceremonii święcenia pokarmów miały dzieci.
W koszyczkach dominowały jajka – symbol życia, wędlina mająca zapewnić zdrowie, Baranek oznaczający pokorę i łagodność, chleb jako pokarm podstawowy symbolizujący jednocześnie Ciało Chrystusa, sól i pieprz. Co ciekawe od niedawna w koszyczkach Wielkanocnych pojawia się ciasto, które jest znakiem doskonałości i umiejętności.
Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować dopiero w XIV wieku. Początkowo święcono wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole, a było tego niemało. Dlatego księża błogosławili pokarmy, chodząc od dworu do dworu i odwiedzając gospodarstwa bogatych chłopów.
Ponieważ zajmowało to dużo czasu, święcenie jedzenia przeniesiono do kościoła.
Koszyki dekoruje się gałązkami bukszpanu, borówkami, baziami lub wiosennymi kwiatami i przykrywa śnieżnobiałą serwetką.