To, co jedli i jak przygotowywali pożywienie ludzie w pradziejach, będzie tematem przewodnim spotkania smaki neolitu, który odbędzie się w zrekonstruowanej osadzie w Krzemionkach, w dniach 26-29 maja.
Czy wiecie, jak przygotowywali posiłki nasi przodkowie w epoce kamienia? Czy znacie specjały tej kuchni? Chcecie poznać pradziejowe receptury i przepisy? Prowadzący zajęcia i pokazy na terenie neolitycznej osady w Krzemionkach, odpowiedzą na wasze pytania, podzielą się wiedzą o pradawnych technikach wytwarzania pożywienia, uprawy roli i o rzemiosłach, które na przestrzeni dziejów rozwijał człowiek. Odwiedzający Krzemionki będą mogli skosztować pieczonego mięsa, chleba oraz potraw z soczewicy. Główna degustacja odbędzie się w sobotę o godz. 12.00. Uczcie smakowej będzie towarzyszył wypał ceramiki. Zainteresowanych zapraszamy w niedzielę o godz.15.00 na otwarcie pieca.