W dniu dzisiejszym w Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 im. Partyzantów Ziemi Kieleckiej w Ostrowcu Świętokrzyskim obchodzono w sposób zdrowy i kolorowy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z uwagi no to święto przedstawiciele samorządu uczniowskiego ogłosili akcję pod hasłem „Zdrowo i Kolorowo” w ramach, której zachęcali społeczność szkoły do zdrowego odżywiania. Akcja polegała na zabawie z kolorami, warzywami i owocami. Każdego dnia od poniedziałku do czwartku uczniowie, którzy ubrani byli na ustalony kolor oraz mieli tego samego koloru owoc lub warzywo nie byli pytani podczas zajęć lekcyjnych. W poniedziałek wybranym kolorem był zielony, we wtorek czerwony, w środę żółty, a w czwartek pomarańczowy. Akcja została zakończona podsumowującym wydarzeniem podczas, którego na holu głównym uczniowie częstowali owocowo-warzywnymi koktajlami, kanapkami oraz zdrowymi przekąskami.
– Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A szczególnie ważne i istotnie jest w okresie rozwoju, wzrostu i dojrzewania – mówi Agnieszka Batóg, dyrektor PSP4. – Właściwie skomponowane posiłki dostarczają energię oraz są źródłem cennych składników odżywczych co przekłada się na aktywność fizyczną oraz umysłową, dlatego też promujemy zdrowe odżywianie wśród naszych uczniów zachęcając ich do spożywania na co dzień większej ilości warzyw i owoców – dodaje.
– Poprzez tego rodzaju akcje chcemy uświadomić dzieciom, że zdrowe odżywianie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najwięcej radości sprawiało im komponowanie koktajli według własnych inwencji mieszając owoce z warzywami – mówi Iwona Waśniewska-Grunt, opiekun samorządu uczniowskiego.
Dzięki temu wydarzeniu w Publicznej Szkole Podstawowej nr 4 przez cały tydzień było wesoło, smacznie, kolorowo, a w szczególności ZDROWO!!