Jesień obfituje w bogactwo owoców i warzyw, które są źródłem cenny składników odżywczych i witamin. Sezon na owoce i warzywa trwa, nie zapominamy o tym w naszym przedszkolu. Najlepszym sposobem na przekonanie dzieci do zdrowych nawyków żywieniowych są działania praktyczne. Ze świeżych i kolorowych warzyw oraz owoców powstały pyszne dzieła: soki owocowo – warzywne, sałatki i szaszłyki owocowe.
Dzieci z grupy ,,Leśne duszki” wspólnie ze swoimi Paniami postanowiły sprawdzić, jak wyczarować pyszny sok z warzyw i owoców bez dodatku cukru i konserwantów, a w składzie było: jabłko, gruszka, śliwka, marchewka, banan, burak. Dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, jego działaniem oraz przy pomocy Pań wyciskały sok. Jego smak zapamiętają na długo.
,,Misie” oraz „Żabki” przygotowały kolorową sałatkę owocową. Przedszkolaki przystąpiły do krojenia owoców, mieszania i … wyczekiwanej degustacji; kawałki owoców nadziewały na patyczki tworząc pyszne i zdrowe szaszłyki owocowe.
W holu przedszkola zostały wyeksponowane prace plastyczne starszaków, obrazujące jesienne warzywa i owoce. Ten pracowity tydzień uświadomił dzieciom jak ważną rolę odgrywają jesienne dary z pola i sadu w życiu człowieka.