Trochę historii
W 1965 roku Jan Bęben – ojciec obecnej właścicielki piekarni „Małgorzatka” uzyskał tytuł mistrza w zawodzie piekarza. Jego marzeniem było postawienie własnej pracowni piekarskiej. Po wielu latach ciężkiej pracy, prowadzeniu kilku dzierżawionych zakładów, w 1980 roku w Ostrowcu Świętokrzyskim przy ulicy Tetmajera stanęła jego wymarzona piekarnia. Był to mały zakład zatrudniający czterech pracowników i wyróżniający się w mieście wyjątkową jakością. Po chleb od „Bębna” ustawiały się bardzo długie kolejki. W 1992 roku właściciel przekazał zakład swojej najmłodszej córce, Małgorzacie Styczyńskiej.
Stawiają na jakość
Od tego momentu rozpoczął się proces inwestycji i unowocześnienia zakładu. Dobudowana została hala produkcyjna, która systematycznie zapełniała się nowoczesnymi urządzeniami. Jakość pieczywa, z którego słynął zakład Jana Bębna udało się jeszcze poprawić i udoskonalić dzięki stosowaniu unikalnych technologii opartych na długotrwałej, naturalnej fermentacji zakwasów żytnich i pszenicznych, które przebiegają w pełni kontrolowanych warunkach. Właścicielka przy doborze technologii współpracowała z wydziałem mikrobiologii i fermentacji Politechniki Łódzkiej. Wyjątkowe walory żywieniowe i zdrowotne potwierdzone są wieloletnimi badaniami i opiniami naukowców z Politechniki Łódzkiej. Zakład w 2004 roku wprowadził nowoczesny system bezpieczeństwa i higieny produkcji HACCP.
Nagrody i wyróżnienia
W 2005 roku zakład został wyróżniony przez PIP- I Miejsce w konkursie „Bezpieczna Piekarnia”. W 2008 roku właścicielka została nagrodzona Ostrowieckim Wiktorem w kategorii Kobieta w Biznesie. Małgorzata Styczyńska aktywnie uczestniczy w życiu społecznym. Od 2010 roku jest członkiem Zarządu Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Ostrowcu Świętokrzyskim. Za swoją wieloletnią działalność została odznaczona Srebrnym Krzyżem Zasługi, a za wkład w rozwój rzemieślniczego piekarnictwa odznaczona przez Zarząd Piekarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Najwyższa jakość wyrobów
Wyroby z Piekarni „Małgorzatka” produkowane są z najwyższej jakości składników – bez żadnych polepszaczy. Wyjątkowy smak i aromat produktów powstaje w procesie wielogodzinnej fermentacji i dojrzewania ciast. Pieczywo zachowuje długotrwałą świeżość dzięki zaparzaniu mąki żytniej. Stosowana unikalna technologia w pełni kontrolowanej fermentacji zakwasu pszennego i żytniego opartej na laboratoryjnie wyselekcjonowanych żywych kulturach bakteryjnych gwarantuje stałą i najwyższą jakość pieczywa oraz szczególne walory odżywcze. Najwyższa jakość wyrobów z piekarni „Małgorzatka” została potwierdzona opiniami Politechniki Łódzkiej i Fundacji Polski Chleb.
Sklep firmowy Piekarni „Małgorzatka” mieści się przy ulicy Iłżeckiej 38 na przeciwko budynku Starostwa Powiatowego w Ostrowcu.