W dniu 15 kwietnia 2019r. w Zespole Szkół Specjalnych przy ulicy Iłżeckiej 33 odbyły się warsztaty kulinarne w ramach programu Żółty Talerz, który realizowany jest w szkole od września 2018r. Jest to program wsparcia systemu żywienia dzieci stworzony przez Kulczyk Foundation. Warsztaty prowadziły Inessa Kim i Anna Wróblewska ze Studia Kulinarnego Małe Przyjemności.
Inessa Kim jest szefową kuchni, właścicielką Bistro Kim T&V, uczestniczką Top Chef Polska, autorką gry planszowej „Królewski kucharz”. Prowadzi szkolenia dla kucharzy, specjalizuje się w kuchni azjatyckiej. Anna Wróblewska jest psychologiem i prowadzi zajęcia kulinarne głównie dla dzieci.
W warsztatach wzięli udział uczniowie, rodzice i nauczyciele. Wspólnie z zaproszonymi mistrzami kuchni przygotowali zdrowe, smaczne i estetycznie podane potrawy takie jak: smoothie owocowe z dodatkiem nasion chia; orientalne szaszłyki; burito z wołowiną i surówką z marchewki; szaszłyki z indyka z warzywami, sosem orzechowym i salsą pomidorową; sałatka z pieczonych buraków, sałaty i sera feta; jajka z pastą z awokado; chipsy z jarmużu; mazurek owsiany. Warsztaty miały na celu przekonanie uczestników do nowego, zdrowszego odżywiania. Wspólne gotowanie sprawiło ogromną radość a przygotowane potrawy bardzo smakowały uczestnikom warsztatów.