PYZA NA JESIENNYCH DRÓŻKACH” W PRZEDSZKOLU NR 7.

Jesień obfituje w bogactwo owoców i warzyw, które są źródłem cennych składników odżywczych i witamin. Sezon na owoce i warzywa trwa, nie zapominamy o tym w naszym przedszkolu wiemy, że najlepszym sposobem na przekonanie dzieci do zdrowych nawyków żywieniowych są działania praktyczne.

Pierwszego dnia nasze kroki skierowane były w kierunku ogródków działkowych ,,Relaks”. Piękna, słoneczna pogoda sprzyjała podziwianiu uroków przyrody. Spacerując ogrodowymi alejkami dzieci z zainteresowaniem obserwowały pracę działkowców, rozpoznawały krzewy i drzewa owocowe oraz kwiaty i warzywa. Wszystkim podobały się kolorowe altanki.

Następną ciekawą aktywnością był spacer na pobliski bazarek owocowo – warzywny. Dzieci mogły utrwalić swoją wiedzę dotyczącą darów z sadu i ogrodu w praktyczny sposób: powąchać, dotknąć, zobaczyć. Przedszkolaki rozpoznawały i nazywały znane gatunki owoców i warzyw, przypominały sobie o ich wartościach odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Na zakończenie dzieci kupiły swoje ulubione owoce, które zjadły ze smakiem w przedszkolu.

,,Misie” z oddziału V poznały sekret suszonych owoców, wszyscy bardzo zaangażowali się w proces przygotowania produktów, głównie degustację poznawały owoce wszystkimi zmysłami: wzrok, smak, węch, dotyk. Dzieci bacznie obserwowały zmiany zachodzące w procesie suszenia. Chipsy owocowe to świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek.

Równolegle ,,Leśne duszki” z oddziału IV oraz ,,Podróżnicy” z oddziału VI dowiedzieli się czego potrzeba do kiszenia kapusty. Najpierw kapustę poszatkowali, a marchewkę starli na tarce. Poszatkowana kapusta trafiła do kamionkowego naczynia, posypana odrobiną soli. Najfajniejszym momentem było ugniatanie kapusty, dzieci bardzo wytrwale pracowały, aż puściła sok. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.

Zwieńczeniem tygodnia ciężkiej pracy był piknik pod hasłem ,,Pyza na jesiennych dróżkach” zorganizowany w ogrodzie przedszkolnym. Podobnie jak tytułowa Pyza, nasze przedszkolaki odbyły fascynującą podróż, tyle w świecie owoców i warzyw. Z tą wiedzą i doświadczeniem dzieci mogły jeszcze intensywniej cieszyć się przygotowanymi atrakcjami. Dzień rozpoczęliśmy od wspólnych zabaw ,,Jarzynowy wóz”, ,,Cebula”. Następnie przedszkolaki próbowały swoich sił podczas zmagań sportowych z udziałem owoców warzyw: zbieraniem ziemniaków na czas, toczeniem buraka, przenoszeniem jabłek. Radości było wiele! Starsi i młodsi pobudzali swoją kreatywność budując ciekawe łódki, ludziki czy stworki z darów jesieni. Wszystkie dzieci bardzo chętnie próbowały przygotowanych przysmaków, a były to: dżemy owocowe, suszone i świeże owoce, świeżo wyciskane soki owocowo – warzywne, aromatyczne herbatki owocowe, ciasto marchewkowe, gotowana kukurydza, grillowana kukurydza. Wielkim zaskoczeniem były wyjątkowe ziemniaczki prosto z ogniska. Na przedszkolnym tarasie odbył się finał rodzinnego konkursu na najcięższą dynię, okazy były imponujące. Laureatom serdecznie gratulujemy!

To był wspaniały tydzień, pełen smaków i zapachów. Mamy nadzieję, że na długo pozostanie w waszej pamięci. Dziękujemy!

Tekst i Foto PP nr 71 2 3 4 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Polecamy również